Samma lika när Facebook utmålas som brottsplats

Idag publicerades en artikel jag skrivit på SvD Brännpunkt angående tidningens artikelserie ”Brottsplats: Facebook” (en titel som jag ställer mig lite tveksam till). Ibland görs olyckliga formuleringar i stil med ”brotten på Facebook ökar” när det i själva verket är förekomsten av ordet Facebook i polisförhör och rapporter som ökat. Eftersom extremt många svenskar är anslutna till Facebook är det ju inte konstigt att tänka sig att det också spelar en vardagsroll i även brottslingars och brottsoffers liv. Att då dra likhetstecken till att brotten PÅ Facebook ökar blir inte riktigt rättvisande. Ofta handlar det om vanliga brott men som självklart kan planeras eller omnämnas på Facebook, precis som att vi använder telefon eller e-mail för att hålla kontakten med människor.

Visst förekommer brott även PÅ själva Facebook-plattformen, vilket SvD skriver om i en annan artikel idag. Då rör det sig ofta om hot, förtal eller kapade konton. Med tanke på att fyra miljoner svenskar är anslutna till Facebook är det försvinnande få anmälda brott som utspelat sig inom plattformen. Facebook är ett verktyg, väldigt sällan brottsplatsen.

Läs gärna hela min text: ”Behandla nätet som en förlängning av samhället” på SvD.se. Här kommer ett litet utdrag.

Att prata om ”Brottsplats: Facebook” är att förenkla sanningen en smula. Det ger sken av att Facebook skulle skilja sig från andra tjänster på nätet eller innebära extra stora risker. I själva verket är Facebook ytterst mänskligt. Här finns allt det som är bra och allt det som är dåligt med människan, precis som i det vanliga samhället.

Det betyder inte att internet per automatik är något vi ska se som farligt eller opålitligt. Vi ska helt enkelt behandla nätet som en förlängning av samhället. Varje dag när du lämnar ditt hem finns risker av olika slag. Men det finns ett outtalat samförstånd mellan människor att vi antagligen inte vill varandra något illa när vi möts på gatan och att alla de som sitter bredvid dig på bussen till jobbet inte kommer att förvandlas till brottslingar så fort bussen lämnar hållplatsen. Samma sak gäller på nätet. Naturligtvis bryts dessa outtalade samförstånd då och då, både i verkligheten och online.

”Nästan all brottslighet går numera att härleda till Facebook.” Det säger Urban Swahn, gruppchef för it-brottsenheten i Västra Götaland, när han intervjuas av SvD:s reporter. Dels visar det hur den digitala tillvaron blivit helt integrerad i människors liv, både för laglydiga och kriminella. För mig är det också lika precist som att säga att all brottslighet går att härleda till samhället – eller verkligheten. Precis som vi i dag satsar resurser på att upprätthålla lag och ordning i vårt samhälle kommer det att bli självklart att göra det även på nätet.