Så hanterar du ditt felstavade domännamn

Hur mycket pengar tjänar Google på att dina besökare stavar ditt domännamn fel? Frågan kan tyckas märklig, men beroende på användarens inställningar kan en felskrivning av domänen i adressfältet göra att de hamnar hos Google som självklart erbjuder de adwords-finansierade sökresultaten bara ett klick bort.

domain names
Domain name billboard. Foto: streetart @Flickr (CC BY-NC 2.0)

Andra som kan göra pengar på felstavningar är de ofta annonsspäckade sajter som kopplats till mängder av felstavade versioner av kända varumärken och företag. Skriver du till exempel in adressen http://aftonbladeet.se/ hamnar du på en renodlad annonssida med en mängd adwords-länkar.

Så tar du reda på de vanligaste felstavningarna
Genom att använda Google Keyword Tool kan du testa olika sökord och felstavningar för att se hur många det är som söker på ett specifikt eller felstavat begrepp. Varje månad görs det till exempel 1600 sökningar på frasen “Internetworld” på svenska Google. Samma siffra för det felstavade “Internetword” är 16. Det är med andra ord inga stora mängder besökare som hamnar fel vid sökningen på just den frasen. Självklart bör du också använda ditt eget analysverktyg för sajten och se vilka sökfraser som ofta används för att nå din sajt.

Kanske hittar du ditt felstavade domännamn ihop med andra nyckelord som ändå gjort att besökaren hittat rätt. Det finns också verktyg som till exempel Name ISP:s tjänst där du kan söka fram felstavade varianter på olika domännamn. Det är en bra utgångspunkt för att få ett hum om vilka stavningsvariationer som kan finnas.

ww eller wwww?
För att ytterligare underlätta för besökarna är det en god idé att se över hur sajtens subdomäner är uppbyggda. Det är något som Mikael Lindström från Outrider uppmärksammar i en artikel på outrider.se. Vad händer till exempel om någon skriver in ww.dittforetag.se (det vill säga ett w för lite)? Genom att skapa subdomäner som till exempel w.dittforetag.se eller wwww.dittforetag.se och länka dessa direkt till originaldomänen slipper besökaren fastna på vägen till din sajt. I värsta fall kanske det verkar som att din sajt ligger nere om det enda som möter besökaren av ww.dittforetag.se är ett felmeddelande.

Tre snabba tips för din felstavningsstrategi
1. Analysera den egna trafiken samt använd verktyg som Google Keyword Tools för att förstå vilka ord och begrepp som används för att hitta till din sajt.
2. Gör en lista på vanliga felstavningar och prioritera vilka som används ofta. Bestäm vilka som är värda att registrera samt under hur många toppdomäner de bör finnas.
3. Se även över din struktur för subdomäner då felskrivningar av ww och wwww kan göra att besökaren inte kommer fram till din sajt.

Registrera varumärket innan domännamnet
“Cybersquatting innebär att man registrerar ett domännamn innehållandes eller bestående av en annans varumärke i hopp om att sedan sälja det till varumärkesinnehavaren, misskreditera denne eller på annat sätt slå mynt av varumärkesinnehavarens rättighet.
Därför bör man alltid registrera domännamn innan man lanserar en ny produkt på marknaden eller i samband med att man gör sin varumärkesansökan.”
Magnus Broman, Jurist på Dipcon AB, på PRVbloggen.se

“Jag anser att en viss mån av ”skyddsregistreringar” ligger i varje verksamhets intresse. Att då registrera dessa domänadresser ÄR varje verksamhets ansvar. På samma sätt som det ligger i verksamheters intresse att sätta upp vägvisare och skyltar till fysiska butiker och kontor, så att kunder hittar rätt.”
Peter Forsman, Registraransvarig på .SE, ur ett blogginlägg på Internetdagarna.se.
_____________________________________________________________
Hela det här inlägget/artikeln är publicerad i Internetworld nummer 4, 2012.