Vilka blir de viktigaste tekniktrenderna för 2017? Det var temat när jag och Elin Häggberg återigen var med hos Aftonbladet Morgon och trendspanade. Det vi framförallt diskuterade var Facebooks satsning på livevideo, VR och 360-video, om 2017 kan bli källkritikens år samt återkomsten för Nintendo med lanseringen av mobilspelet Super Mario Run. Du som läser Bisonblog får här lite ”extramaterial” som vi inte hann med i programmet.
När det gäller live-video är det intressant att det är först när Facebook integrerade tekniken i sin plattform som det blivit den största hajpen. Redan 2008 kunde man livesända video från mobil och dator via till exempel svenska Bambuser, något som jag och många andra roade oss med under en kort period (med blandat resultat). Ändå har det dröjt till nu innan det tar fart på allvar. Youtubes ökade räckvidd ihop med snabbare uppkoppling och bättre kvalitet är säkert en faktor i det.
En trend som är stor och som kommer fortsätta ännu mer är ”disposible media”, det vill säga kommunikation som inte sparas. Snapchat, instagram stories och facebook messengers ”min dag” är några exempel. Bild, text och video har länge varit saker vi arkiverat för att kunna söka och ta fram senare. Nu blir det allt mer en metod för att kommunicera, ett språk om man så vill, som inte behöver finnas för evigt utan finns i stunden, precis som ett vanligt samtal.
Det har inte gått jättebra för Twitter senaste åren, även om plattformen givetvis fortsätter ha otroligt många användare. Tillväxten har stannat av, så även i Sverige. Vad jag gissar så kan ett allt mer ökat live-fokus gynna Twitter, då det är en perfekt tjänst för liverapportering och realtid, snarare än djup och omfattande information. Men mycket tyder på att det blir allt svårare för Twitter att locka annonsörer, till förmån för mer djuplodande sociala medieplattformar som Facebook och Instagram, som också sitter på mer data om sina användare.
Källkritikens år, blir det 2017? Många bashar Facebook för att ha påverkat presidentvalet, och i slutet av 2017 börjar den svenska valupptakten på allvar inför valet 2018. Mycket står på spel. Därför tror jag att vi får se fortsatta diskussioner kring hur de olika tjänsterna på nätet är utformade och programmerade, oavsett om det är sociala medier som Facebook eller internet of things-prylar. Parallellt lär inte desinformationen och ryktesspridningen minska på nätet under året. Vad som dock är bra är att debatten är uppe på bordet.