#MeToo, Svenskarna och internet samt världens undergång

Den senaste veckan har varit en av de mest intensiva under hela 2017 för den som är intresserad av hur digitaliseringen förändrar samhället.

#metoo förstasidor

Den senaste veckan har varit en av de mest intensiva under hela 2017 för den som är intresserad av hur digitaliseringen förändrar samhället. Fokus för mig personligen har varit att följa #metoo-rörelsen och kritiken mot flera mediebolag kring namnpublicering av kända medieprofiler.

Vad jag inte velat göra är att ta plats för egen del, att försöka ha nån egen analys annat än det rimliga ifrågasättandet av mitt eget beteende som jag hoppas och tror att många män ägnat sig åt. Andra har gjort som de brukar när något ämne tar fart på nätet – profiterat på det för egen vinning. Jag har garanterat gjort mig skyldig till det i andra sammanhang, men just den här veckan kändes det smaklöst och tondövt. Ska dock vara försiktig med stenkastandet i min del av medieglashuset.

I veckan släpptes även den årliga undersökningen Svenskarna och internet, med kanske överraskande resultat på vissa delar. Många uttryckte till exempel förvåning över att unga människor uppges vara mer källkritiska än äldre. Samtidigt känns det som en rimlig slutsats att någon som vuxit upp med internet som en naturlig del i vardagen blir bättre på att genomskåda dess avarter än någon som tagit till sig tekniken senare i livet.

Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här. 


24 svenska techprofiler vittnar – sexism, trakasserier och dickpics [BREAKIT]

”Tyvärr” bra tajming för Breakit när de för två veckor sedan startade sin granskning av kvinnors situation i techbranschen. Jag som bevakat techvärlden i över 10 år är inte förvånad. Och på vissa områden avfärdas debatten mer här i Sverige än vad den gör i Silicon Valley.

När kvinnorna på Aftonbladet fick nog av tafsandet [DAGENS NYHETER]

Maria Schottenius beskriver hur kvinnorna på Aftonbladet höjde rösten i mitten av 1970-talet i ett upprop som bär många likheter med nutidens #metoo-rörelse. En påminnelse om hur kampen kan se ut, vilka konkreta konsekvenser den kan få men också om hur många av problemen finns kvar – om än i annan kostym.

”Vi tyckte nog bara att vi berättade som det var. Och var nog rätt förvånade av att detta uppenbarligen hade gått killarna förbi. Hade de inte sett någonting?

”Dokumentet” som vår rapport hette, slog igenom. Den ledde till artiklar och radioprogram och internt på tidningen startade en genomgripande förändring. Aftonbladet fick en kvinnoredaktion och kvinnor började ta plats i ledningen. Man rensade upp i alkoholträsket, skapade strukturer för jämställdhet och lyckades nå kommersiell framgång genom att också kvinnor började köpa tidningen.” (ur artikeln).

Facebookinlägg av Fritz Levira [FACEBOOK]

Under den här veckan vet jag inte hur många gånger jag tänkt ”Håll så keft Mads” till olika män i mitt flöde som velat kritisera, nyansera, reflektera och överhuvudtaget ge sig in i debatten kring #metoo. Nu är inte tiden inne för dig som man att göra din röst hörd har jag tänkt. Jag kan förstås ha fel. Men läs gärna hela facebookuppdateringen av Fritz Levira.

”Om massa snubbar tolkar ”me too” som ett tecken på hur tjejer kan bli obekväma av ett vanligt, hederligt, vänligt raggningsförsök, då har vi problem. Det handlar inte om det, det handlar om situationer där man känt sig utsatt, kanske hotad, kanske rädd, situationer där man tvingades vara bara kropp, försvara sig, ta sig därifrån, situationer som man går och kommer ihåg och som ofta förändrat en. Alla jag känner har varit med om det, alla räknar med att vara med om det igen. Fatta vidden! Det skulle inte handla om skillnaden men jag tycker vi ska komma ihåg den ändå.”

Karin Olsson: Lägg ner tramset om att medierna mörkar [EXPRESSEN]

”Man kan oroa sig för att den ”alternativa rättskipningen” i sociala medier ska spåra ur helt. Att det inte längre är rättsväsendet som förklarar vem som är skyldig och oskyldig, utan massan på torget. Jag är minst lika oroad över att det finns delar av borgerligheten som när dessa populistiska konspirationer om medieeliten. Vårt samhällsklimat pallar inte att annars kloka och intellektuella röster faller för de mörka locktonerna.”

Han får nio miljoner för självklarheter om ekonomins hyckleri [ETC]

Hur kan man få nobelpriset i ekonomi genom att säga självklarheter om det mänskliga psyket? Saker som psykologer vetat i åratal? Kajsa Ekis Ekman förklarar hur årets pristagare, ekonomen Richard H Thaler, lyckats mansplaina en hel vetenskaplig gren.

”Marknadsföring och nationalekonomi förhåller sig till varandra som så att det ena är verktyget, det andra ursäkten. Vad Richard H Thaler gjort är att ifrågasätta ursäkten. Ja, det är väl fint. Men framför allt visar årets pris att vetenskapsakademin envisas med att prioritera medelmåttiga amerikanska män framför framstående ekonomer.”

Häromdagen dog Moderaterna – för mig, dig och de flesta svenskar [RESUMÈ]

Jörgen Lindqvist skriver om varför Moderaternas strategi kommer straffa sig i längden. Partiets tidigare framgångar byggde på att göra motsatsen till det man gör nu, ändå verkar man tro att man ska lyckas bli ett Sd light-parti.

”Moderaterna bestämde sig på den nyligen avslutade partistämman för att vara ett i längden obetydligt parti. Fixeringen vid sverigedemokraterna fortsätter och man glömmer bort 70 procent av den svenska väljarkåren – en andel som kommer att växa. Ulf Kristersson är segerviss och glad i dag men kommer att framstå som den sämsta strateg och visionär som partiet någonsin haft.”

Arbetsförmedlingen bygger ekosystem för jobtech – för bättre jobbmatchning [COMPUTER SWEDEN]

Jag bryr mig knappt hur det här kommer funka, jag är bara så glad att överhuvudtaget få se något positivt och förändringsbenäget om Arbetsförmedlingen i mitt flöde för en gångs skull.

Biggest drop in Facebook organic reach we have ever seen [MEDIUM]

I framtiden kommer du knappt att kunna nå ut med uppdateringar från din Facebook-sida om du inte betalar för det. Det är den snabba analysen som många gjort efter ett rejält tapp i organisk räckvidd för Facebook-sidor i sex utvalda länder senaste tiden. Men andra, som till exempel Fredrik Strömberg på KIT, pekar på att det också kan handla om det som Facebook gör när det gäller nästan alla förändringar och funktioner på plattformen – testar först för att se hur användarna beter sig. Det är alltså inte nödvändigtvis så att det här är en permanent förändring som kommer rullas ut till alla.

”Facebook is testing radically different Explore Feed in six countries than in the rest of the world. Facebook Explore Feed is rolling out globally this week. Most people around the world can see it in their bookmarks and they can discover new content here. But in Slovakia, Sri Lanka, Serbia, Bolivia, Guatemala and Cambodia it works differently: all posts by pages are moved from newsfeed to Explore Feed. In main newsfeed are now just friend and sponsored posts.”

Svenskarna och internet 2017 [ISS]

En av Sveriges äldsta och återkommande undersökningar om svenska folkets internetvanor är tillbaka, som vanligt så här års. Många trender från tidigare år fortsätter, till exempel minskat Facebook-användande bland unga.

Här kan du läsa några analyser:
Brit Stakston – Trumpeffekt på Twitter och extra av allt. SOI 2017
Social by Default – Sociala medier är socialt igen
Daniel Erkstam, Salgado – Svenskarna och internet
Joakim Jardenberg – Fyra viktiga perspektiv på Svenskarna och internet
Breakit – Unga svenskar flyr från Facebook
Sveriges Radio – Allt fler äldre ger sig ut på sociala medier
Computer Sweden – Svenskarna vägrar överge e-posten

Warning of ’ecological Armageddon’ after dramatic plunge in insect numbers [THE GUARDIAN]

Som avslutning på veckans inlägg kan jag konstatera att vi antagligen är rökta vad vi än gör. Den här artikeln förklarar exakt på vilket sätt vi är rökta. Det kan ju vara bra att veta.

Om Söndagslänkarna
Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan. Under varje länkrubrik finns min egen kommentar. Citerar jag ur en text finns alltid cittatecken med. Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.