Senaste veckans medierapportering har fortsatt att domineras av #Metoo och det är omvälvande att se hur i princip alla nyhetsprogram och medier fortsätter skildra kvinnors berättelser om övergrepp och trakasserier. Parallellt rapporteras om turerna kring de kända mediemännen där ännu fler avslöjanden om ännu fler personer lär rullas ut den närmsta tiden.
Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.
Ja, alla män borde hålla tyst en stund [Politism]
Margret Atladottir skriver på Politism om #metoo.
”För ja, det som varit särskilt viktigt och fantastiskt med #metoo är att kvinnor, trots en enorm tystnadskultur i samhället gällande sexuella trakasserier och övergrepp, har fått tala till punkt. Att männen ombetts lyssna och bara hålla tyst en stund.”
Mer än varannan kvinna utsatt för sexuella trakasserier [SVT]
Trots att ens flöde fullkomligt svämmar över av fasansfulla berättelser om vad kvinnor blivit utsatta för av oss män, är det bara toppen på ett isberg. Det visades när Novus undersökte saken.
”I Sverige uppger 64 procent av kvinnorna och 19 procent av männen att de har utsatts för sexuella trakasserier och sexuella förolämpningar. Trots det är det bara 10 procent av kvinnorna som aktivt har deltagit i me too-rörelsen. […] Trots att #metoo är en rörelse som startade på sociala medier är det ändå via de traditionella medierna som flest har tagit del av den, där 79 procent uppger att de har sett #metoo. SVT är det medium där flest har tagit del av nyheter kopplade till #metoo.”
Sofia Mirjamsdotter om i manligt beteende [Facebook]
”Tänkte bara ge en liten illustration över hur det kan vara. Det här handlar inte om något övergrepp eller sexuella trakasserier, bara om en helt vanlig man som vägrar acceptera att hans sällskap inte är önskvärt.”
Young subscribers flock to old media [Politico]
Jason Schwartz skriver på Politico om en ny trend när det gäller nya prenumeranter av dagstidningar i USA. Anrika tidningar som Washington Post, The New York Times och The Wallstreet Journal vittnar alla om samma sak. Antalet prenumeranter i den yngre åldersgrupperna har ökat markant och i ett fall fördubblats senaste tiden. Nic Newman, huvudförfattare för 2017 års upplaga av Digital News Report av Reuters Institute pekar ut de två viktigaste orsakerna till förändringen:
”The first is that subscription streaming services like Netflix, Hulu and Spotify have conditioned young people to be more willing to pay for quality content.
The second is Trump.”
Nanok Bie: ”KNC bara början – riskkapitalet blir de stora förlorarna” [Breakit]
///OBS, insåg lite sent att det här är en relativt gammal artikel och att viss information i den kan kännas daterad. Låter den dock stå kvar då vissa passager är upplysande, om inte annat för historiebeskrivningen. ///
Tidigare journalisten, och före detta informationschefen på KFC Miner samt numera marknadschef på datacentret Elementica, Nanok Bie skriver låååååångt om turerna kring Bitcoins. Läsvärt för både privatinvesteraren och den breda allmänheten. Det som Nanok Bie skriver om Bitcoins framtid kanske bäst summeras i den här passagen:
”Så räkna med att Bitcoin finns kvar, fortsätter att breda ut sig och fortsätter att öka i värde, om än volatilt. Men räkna inte med att något av de stora riskkapitalfinansierade bolagen finns kvar om ens ett år. Den som vill tjäna pengar på Bitcoin bör alltså välja att helt enkelt köpa bitcoins snarare än att försöka applicera Bitcoin-teknik på mekanismer som redan finns idag.”
Framtidsforskaren Amy Webb om fejknyheter och ny teknik
Martin Jönsson på Dagens Nyheter har träffat Amy Webb som visat sig ha rätt i många av sina spådomar om hur digitaliseringen påverkar samhällsutvecklingen. Och Amy Webb är orolig, mycket orolig. Hon pekar ett allvarligt finger mot tech-jättarna och deras ansvar för att rensa bland trollkonton och propagandamaskiner. AI, röststyrning och ännu större möjligheter att framställa falska kopior av till exempel politikers tal och videoklipp, är några av de nya möjligheter som också ökar kraven på strukturell och avancerad källkritik.
”Om vi utvecklar teknik som blir bättre på att verifiera innehåll och om teknikjättarna, som Facebook och Google, är aktiva när det gäller att upptäcka och blockera fejkade inspelningar, då finns det möjlighet att bromsa detta. Problemet är att det inte finns något som tyder på att detta kommer att hända.”
När staden tystnar [Fastighetstidningen]
Vad händer när den överhettade bostadsmarknaden i storstäderna kraschar, tvärnitar eller får pyspunka? Det skriver Mattias Svensson om i text hos Fastighetstidningen, men även i den nya boken Den stora statens återkomst. Läsvärt för alla som sitter på rejäla bolån och blundar försiktigt varje gång det talas om bostadsbubbla.
”Stockholm och andra svenska storstäder kan bli det Nya Norrland, fast i en ond spiral av utflyttning och bristande affärsunderlag.”
Mandatkollen.se
Iteam och Lennox PR har tagit fram Mandatkollen.se, en smart tjänst som låter dig experimentera med hur olika valresultat påverkar mandaten (och blockpolitiken) i riksdagen. Dessutom låter den dig jämföra vad de större opinionsundersökningsföretagen fått fram i sina respektive undersökningar.
”I visualiseringen fördelas mandaten över Riksdagens 349 platser utifrån ett hypotetiskt valresultat som du bestämmer. Om du flyttar ett reglage för ett parti så anpassas alla de andra partiernas andelar proportionerligt. Om ett parti hamnar under riksdagsspärren på 4 procent så tilldelas de inga mandat.”
Big data meets Big Brother as China moves to rate its citizens [Wired]
”The Chinese government plans to launch its Social Credit System in 2020. The aim? To judge the trustworthiness – or otherwise – of its 1.3 billion residents”
Du har läst Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.