Mer än hälften av alla som jobbar på kontor vill sitta i eget rum och bara sju procent vill sitta i öppet landskap. Och forskningen visar att vi blir utsatta för långt fler stressfaktorer i det öppna kontorslandskapet. Ändå jobbar de flesta av oss ”skrivbordsjobbare” i öppna arbetsmiljöer som mer eller mindre bra tillgodoser de behov vi har som anställda för att prestera och må bra på jobbet.
Varför? Främst av ekonomiska skäl. Dels möjliggör öppna kontorslandskap lägre kostnader och ofta fler anställda per kvadratmeter, men en annan viktig aspekt är hur mycket enklare det är att förändra hur kontoret är organiserat rent fysiskt när man har öppna ytor istället för många små utrymmen.
Allt det här skrev min före detta kollega Victoria Gillberg om i reportaget Kontoret bortom kvadratmetrarna. Hon hade gett sig ut på testrunda och provjobbat i olika miljöer för att kunna jämföra. Hon testade totalt fem sorters miljöer:
- Det öppna landskapet, med skrivbord i långa rader och ibland en ljudmiljö som gör att kollegor och telefoner hörs relativt långt
- Det aktivitetsbaserade kontoret, med olika zoner beroende på vilken sorts arbete du gör
- Coffice, café-kontoret på Södermalm där du kan hyra in dig för en dag eller mer och få tillgång till konferensrum, skrivare, mikro osv.
- Hoffice, hemmakontoret där du jobbar hemma hos varandra och dessutom jobbar i 45-minutersblock med avrapportering till gruppen hur det gått
- Eget rum, den kontorsform som flest föredrar och som ganska många jobbar med
Vad fungerar bäst?
”Det beror på vad man har för perspektiv – ifall man har inspiration, innovationskraft, arbetstillfredsställelse, hälsa och låg sjukskrivning, eller ifall man har flexibilitet eller låg kostnad per kvadratmeter som mål. Man måste förstås göra en grundlig analys av företagets vision för framtiden, varumärket, hur man arbetar och alltid utgå från den enskilda verksamheten.” säger Christina Bodin Danielsson till Fastighetstidningen.
Själv har jag suttit i de flesta typer av miljöer. Jag har suttit med eget kontor på Norrmalmstorg, jag har suttit i många öppna kontorslandskap och jag har delat container med kollegor i Afghanistan. På ett sätt håller jag med Christina Bodin Danielsson – allting beror på vad man vill uppnå. Men generellt är jag förtjust i att jobba i ett aktivitetsbaserat kontor med olika typer av möbler, belysning, sittgrupper och annat där det också finns ett överskott på platser så att man kan välja det som passar bäst. Gärna med egna rum eller krypin för ostört arbete.
Det finns dock en verksamhet som verkligen passar bra i det traditionella öppna kontorslandskapet, och det är den klassiska tidningsredaktionen. Den redaktionella processen mår bra av en viss ”överhörning” och att du snabbt kan fånga upp energin i rummet när något händer och när saker behöver beslutas snabbt. Samma sak gäller för olika typer av operativa ledningsfunktioner.
Det finns otroligt mycket att lära från hur redaktioner jobbar för den som vill utveckla till exempel en informations- eller kommunikationsavdelning. Snabba beslutsvägar, täta avstämningar, en slimmad och effektiv organisation som kan producera och publicera innehåll på rekordtid – det är definitionen på en större dagstidningsredaktion och också en bra utgångspunkt för företaget eller organisationen som vill arbeta med de egna kanalerna på ett agilt sätt.
Men vill du kunna jobba ostört och fokuserat samt kunna vara kreativ så är antagligen inte det öppna kontorslandskapet att föredra.
Den här texten publicerades ursprungligen på resume.se.