Trycket mot de amerikanska it-jättarna Google och Facebook ökar i styrka. Det är valår och svenska politiker gör utspel mot techspelarna samtidigt som svenska medier ger luft åt kritiken i sin egen rapportering. Ofta är kritiken befogad men ibland finns det skäl för medierna att rikta samma kritiska blick mot sig själva. Varför har man inte tidigare lyckats erbjuda sina användare ett liknande värde som Google och Facebook lyckats med? Har inte de traditionella medierna själva deltagit i att skapa ett onlineklimat där virala drev kan frodas? Varför har man gjort sig så beroende av de digitala tech-bolagen för distributionen av ens innehåll? (Jag vet vad jag skulle svara på dessa frågor, men de bör ändå finnas med i den övergripande diskussionen).
Med det sagt kan den som vill rikta en känga mot de digitala giganterna under våren 2018 göra det utifrån flera perspektiv, några lite mer allvarliga än andra. Här är tre av de tydligaste i debatten just nu:
- It-jättarnas undfallenhet att hantera det hat och de hot som förmedlas via deras plattformar. Svenska publicister har under flera år kritiserat Google för hur journalister utsatts för hatdrev och trakasserier via framförallt Youtube. Nu har Google hamnat i blåsväder då antisemitisk information kring ett antal svenska judar sprids och rankas upp via Googles sökindex. Samtidigt finns ett utbrett missnöje över hur plattformar som Instagram och Facebook ofta låter kränkande och hatfullt innehåll finnas kvar men minsta bild på en bröstvårta censureras direkt. Parallellt förs debatten om censur och ”överstatlighet” och vem som egentligen bär ansvar för information på nätet, den som publicerar det – eller den som gör den sökbar och tillgänglig. Det kan minst sagt bli bekymmersamt om utvecklingen leder till ökad politisk styrning och påverkan av hur människor tar del av oberoende kommersiella online-tjänster och deras innehåll. Yttrandefrihetsperspektivet är viktigt att hålla kvar.
- It-jättarnas roll i den demokratiska processen. En debatt som tog fart på allvar efter det amerikanska presidentvalet med ryska påverkansoperationer som bästa exempel, men också hur etablerade politiska partier och organisationer använt och använder till exempel Facebooks annonsverktyg för att segmentera och påverka väljare.
- It-jättarnas konkurrens med traditionella medier. Google och Facebook äter upp i princip all tillväxt inom digital annonsering och många medieföretag kämpar hårt för att hitta intäkter online samtidigt som printräckvidderna sjunker. Reaktionen hos medierna har de senaste åren kommit att handla om ökat fokus på läsarintäkter och digitala prenumerationer, då det första slaget om annonsintäkterna delvis gått förlorat med it-jättarna som vinnare. Men det finns även exempel på annonsörer som valt att sluta med sina annonsinvesteringar hos till exempel Youtube eller Facebook på grund av att deras annonsinnehåll kan riskera att visas i anslutning till extremistiskt innehåll. En säker och förutsägbar annonsmiljö är också ett av de starkaste argumenten för de traditionella mediernas säljavdelningar där mediernas trovärdighet är en nyckelfaktor.
Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan. Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.
Toppen av ett isberg av digital extremism
”Efter mycket kritik har Google plockat bort en antisemitisk hatlista och stängt en Youtube-kanal som spridit rasistiska videor. Men problemet är inte bara att detta innehåll över huvud taget finns tillgängligt, utan att Googles och Youtubes algoritmer gynnar just extremism och antisemitism.”
Facebook uppmanar publicister: Lägg inte alla ägg i vår korg
”I början gjorde vi inte skillnad på nyheter och nyheter, vilket är problematiskt. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste definiera kvaliteten på nyheterna. Har vi då information från ett stort antal människor om att källan är tillförlitlig och informativ – ja, då premieras den”
Which news platform will win in a post-Facebook world?
”With Facebook backing away from the news business, how will users change their news consumption? Will Facebook users turn elsewhere for their news, or will they just see less of it?”
Seth Godin: Where are the movie stars?
”Role models are fine. But not when they get in the way of embracing our reality. The reality of not enough time, not enough information, not enough resources. The reality of imperfection and vulnerability. There are no movie stars. Merely people who portray them now and then.”
Experterna: Så kommer sociala medier utvecklas under 2018
”Autenticitet är ett återkommande ämne under den en timme långa sittningen. Rajni Licienne Jaques menar att var tredje post i hennes flöde är sponsrad. Det är inte autenticitet, enligt henne. Influencers behöver skapa något annat, mer autentiskt, om fenomenet ska överleva i framtiden.”
Vägen, sanningen och Tino Sanandaji
”Tino Sanandaji har dykt in i statistik för att försöka bevisa att Sverige har rasat samman till följd av invandringen. Eftersom argumentationen alltid stödjer sig på sig själv så blir det lite som när någon säger: ”Gud finns. Det står i andra Mosebok 3:14.” Den typen av argumentation övertygar bara de redan frälsta och precis som med Bibeln är det fler människor som följer Massutmaningen än som förstår vad det står i den.”
Rage against the machine: self-driving cars attacked by angry Californians
”The great promise of self-driving cars is that they will save innumerable lives by removing the most fallible and unpredictable element from vehicle traffic: the human. But in San Francisco at least, fickle human behavior is taking a stand.”