Debatten om det rimliga eller orimliga i att antisemtiskt innehåll går att hitta via Google har fortsatt i veckan och nu växer även ”debatten om debatten” med kritiska inlägg från till exempel Isobel Hadley-Kamptz, Åsa Linderborg (se länkar nedan) och Fredrik Strömberg, KIT.
Det är väldigt bra att diskussionen nyanseras även om det också blir tydligt hur svårt det är att ha en nationell debatt i frågan här i Sverige samtidigt som andra länder ser helt annorlunda på det. Än så länge är det dock Googles jobb att hantera varje marknad utifrån dess unika villkor, vilket ofta kan leda ett splittrat intryck av vad som gäller och inte gäller på plattformen.
Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan. Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.
Så gick Bildt bakom ryggen på Westerberg för att säkra makten
”Hur regerar man med stöd av ett parti som man inte vill ta i med tång? Ulf Kristersson kan ju alltid fråga Bildt och framför allt Lars Tobisson.”
Skribent: Torbjörn Nilsson.
IT-säkerhet för moderater
Många har hänvisa till Moderaternas riktlinjer för it-säkerhet. Det kan nog vara en bra utgångspunkt i varlrörelsen oavsett parti, samtidigt som deras riksdagsledamot Hanif Bali drevar hej vilt, rider på populistiska vågor och nu i veckan utgjort ett hot mot demokratin. Allt med partiledningens goda minnen.
”Genom ett fåtal åtgärder kan du göra det svårare för förövare att komma åt värdefull data eller slå ut system. Vi har samlat viktiga och enkla åtgärder i skriften IT-säkerhet för moderater. Läs och genomför de rekommenderade åtgärderna på din egen IT-utrustning.”
‘I made Steve Bannon’s psychological warfare tool’: meet the data war whistleblower
”For more than a year we’ve been investigating Cambridge Analytica and its links to the Brexit Leave campaign in the UK and Team Trump in the US presidential election. Now, 28-year-old Christopher Wylie goes on the record to discuss his role in hijacking the profiles of millions of Facebook users in order to target the US electorate”
Skribent: Carole Cadwalladr.
Åsa Linderborg: Googlegranskning blev huvudlös kampanj
”Inför valet ska SVT, Sveriges radio, DN och Svenska Dagbladet upprätta en gemensam sajt för faktagranskning. Det låter sympatiskt, men i själva verket blir de fyra mediehusen en auktoritär övermakt som tar sig enorma anspråk att bestämma vad som är sant eller falskt.”
Andreas Cervenka: Googles affärsidé en tickande bomb
”Bolaget skulle kunna argumentera för att det till varje pris vill försvara yttrandefriheten och därför tillåter i princip vad som helst, oavsett hur mycket kritik de får. Det finns redan företag med snarlik affärsidé, i Sverige heter det Flashback. För Google verkar det i stället vara nivån på omvärldens upprördhet vid varje givet tillfälle som styr bedömningarna. Värderingar med så kort halveringstid blir svåra att ta på allvar.”
Skribent: Andreas Cervenka
Medierna i P1: Plagierande kolumnist på Aftonbladet, Google-drev ifrågasatt, Laholmsreporter är moderat politiker och sista delen av Mediebudorden
”Expressen och Dagens Nyheter har varit ledande i rapporteringen. Efter hårt tryck har Google backat, tagit bort sökresultat och stängt ner en Youtube-kanal. Men hur rimligt är det att vi kräver åtgärder från kommersiella bolag som ger dem ännu mer makt över vilket innehåll vi kan ta del av?”
Lämnade reklambranschen för att forska – nu gör Nina Åkestam upp med feminismen
”När människorna i studien exponerades för reklam som inte var stereotyp så kunde vi se att de kände mer empati, mer social samhörighet och tyckte bättre om varumärket. Det hårda resultatet är att man faktiskt kan förändra människors mående genom att skippa stereotyper.”